Не разхищавайте електроенергията!

Понеделник, 10 Януари 2011 13:48
Българите се оплакват от високи сметки за ток, но в същото време без угризения разхищават енергия. Безразборното включване на електрически уреди в мрежата повишава потреблението и увеличава риска от авария на съоръженията. Ефективната употреба на електроуредите намалява сметките за електроенергия на домакинствата и понижава риска от по-голяма аварийност заради превишени товари по мрежата. Експертите съветват потребителите да предприемат мерки за ограничаване на консумацията, повечето от методите са лесно приложими и в същото време ефектът от тях е доказан.
На първо място е изключването на всякакъв вид електроника, която в дадения момент не се използва. В това число влизат зарядните устройства за мобилни телефони, преносими компютри, цифрови камери и други, които често остават включени в контактите, дори и след употребата им. Макар реално да не функционират, те изразходват неоправдано високо количество електроенергия. У нас има близо 5 милиона мобилни телефона. И също толкова зарядни устройства за тях. Изчисленията на специалистите показват, че ако тези зарядни са включени в мрежата за един час, те изразходват електричество, необходимо за работата на 12 500 хладилника. Пилеене на енергия е и когато не използвате компютъра си, а го оставяте в нормален режим на работа. Специалистите препоръчват още да размразявате месото, като го оставяте в хладилника от вечерта, вместо да използвате микровълновата печка. Когато е възможно, използвайте програми на пералнята с по-ниски температури. 85% от електроенергията при пускане на пералнята отива за стопляне на водата. Включвайте бойлера на нощна тарифа.
Изключването на осветлението в стаите, които в момента не се обитават, също пести значително количество електроенергия. На практика10 стоватови крушки са равносилни на един киловат, което е колкото консумацията на включен котлон на готварска печка.
Консумираната електроенергия ще бъде по-малко и в случаите, когато жилището е добре изолирано, има нова дограма и в домакинството се използват електроуреди от висок енергиен клас.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.