Диетичният хляб не бил диетичен

Петък, 07 Януари 2011 13:32
Диетичният хляб на българския пазар няма нищо общо с наименованието си, показват тестове, проведени в лаборатория по поръчка на асоциацията „Активни потребители”. Хлябът в Перник ще поскъпне казват местни хлебопроизводители. Според резултатите от лабораторните анализи на 12 вида произволно избрани опаковки с диетичен хляб от различни производители информацията на етикетите за тяхната калорична стойност, съдържанието на фибри, сол и захар изобщо не съответства на действителността. Освен това в самуните е открито високо съдържание на остатъчна пепел, което може да се обясни с влагането на много сол и други добавки, като например утайки от кафе. Сред най-фрапиращите резултати от теста е този, че хляб, обявен на етикета като продукт „за диабетици”, съдържа най-висок процент захари от всички изследвани - 6,6%. В същото време на етикета му пишело, че не съдържа захар. Във всичките 12 продукта съдържанието на пепел (което говори за добавки като утайка от кафе е между 0,99% и 2,41%. Най-високо е било нейното съдържание отново в хляба за диабетици. Тези добавки имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба. Обявените енергийни стойности на етикетите на хляб от всички изследвани марки са по-ниски от реално установените, твърдят още авторите на анализа. Лабораторните тестовете показват и занижено съдържание на фибри при въпросните хлябове, не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики. Някои хлебопроизводители заблуждавали потребителите и като изписвали на етикетите, че са сертифицирани по ISO - например 9001:2000. Това обаче не е сертификация за качество, а на производствения процес и вътрешнофирмената организация. Поставянето на такива надписи върху етикетите не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите, коментираха оттам. Според пернишки хлебопроизводител, пожелал да остане анонимен, това е практика на големите фирми в бранша. Според него, хлебопекарните прибават малц в брашното (на 100кг. Брашно един кг малц) и така получавали цветността на диетичните хлябове. Някои използват и кафе, както стана ясно и при лабораторните тестове. Същата е ситуацията и при ръжения хляб. И той изкуствено се оцветява, едно и също брашно се използва за повечето видове. Цената на хляба в Перник ще скочи с 10-15% заради очакваните по-вискоки стойности на брашно от тази реколта с 20-30% процента. Единствено гоемите фирми хлебопроизводителки могат да си позволят да не вдигнат цената, но това щяло да стане, като ударят куповачите в грамажа. Според анонимния производител, контролът при малките фирми е по-голям и те работят по стандартите, докато големите благодарение на лобито си, са оставени без контрол.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.