Спор между граждани и „Топлофикация“

Вторник, 28 Декември 2010 14:03
Над 30 млн. лева са задълженията на абонатите към „Топлофикация“ Перник. Дружеството разпространи списък с длъжниците, като данните са валидни към дата 11 октомври. Най-големият длъжник към „Топлофикация“ Перник е виетнамското общежитие на ул. „Максим Горки“ в квартал Изток. Там неразплатените суми са в размер на 264 794 лева. Общо абонатите са 102-ма, което означава, че средно борчът възлиза на 2 596 лева. На второ място сред длъжниците е общежитието на ул. „Младен Стоянов“, където са натрупани сметки за 254 990 лева. Най-много дългове средно на апартамент са натрупали живущите в бл. 8, входове А и Б в квартал Тева – по 4 033 лева. Там общата сметка е 193 630 лева, която се разпределя между 48 абонати.
От „Топлофикация“ призовават гражданите да плащат дължимото, тъй като все още няма влязъл в сила съдебен акт, който да определя сметките на дружеството като незаконни. След изявленията на икономиста Ангел Марков, който в началото на декември обвини предприятието, че не продава енергия по Закона за енергетиката, част от потребителите отказаха да плащат сметките. Според него дружеството не спазва задължителния температурен график. Според „Топлофикация“ смисълът на температурния график е да се обвържат външните условия с количеството топлина, което се подава към абонатните станции. Той обясни, че този график няма отношение към заплащането на топлинната енергия, тъй като разходите се отчитат от топломерите на потребителите. От дружеството обаче предупредиха, че качеството на топлоснабдяването зависи от съпричастността и поведението на ползвателите на топлинна енергия. От капиталовият ресурс с който разполага фирмата ще зависи навременното пускане на отоплението и спазването на температурните нива на топлоносителя, осигуряващи нормално отопление и добро качество на топлата вода за битови нужди.
Според Ангел Марков „Топлофикация“ отнема правото и възможността на гражданите сами, независимо един от друг да управляват разхода си на топлина. Дружеството определя какво количество топлина да се произведе и налага същото да се плати от потребителите, като за това ползва неправомерно правилата предвидени за продадена топлинна енергия
Индивидуалните разпределители и така нареченото топлинно счетоводство са ненужни, защото измерените от общия топломер количества топлина не отговарят на изискването за търговско измерване.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.