Започна сеитбата на пролетните култури

Петък, 28 Март 2008 15:24
Почти 21 хиляди декара вече са засети с пролетни култури От областната дирекция на Земеделшето и продоволствието съобщеха ,че още 23 хиляди декара са изорани и подготвени за сеитба.
Според последните статистически данни пролетен ечемик е засят върху 7х560 декара.Почти всички са подхранени с амониева селитра.13х 657 декара пък са засети с овес. Според агроеспертите сеитба на тези две култури е възможна още десетина дни.Изорани и готови за засаждане с царевица за зърно са 7х560 декара, повечето от тях са ниви в община Радомир
Подготовка за сеитба на черен слънчоглед е извършена върху 11х 150 декара ,макар ,че се очаква тази пролет цифрата да достигне 30 хиляди. Над 4 хиляди декара са земеделските терени върху които ще се засадят картофи.
Радославов каза още,че от 80 х 780 декара с пшеница 70х са наторени.почти на 100 процента са подхранени и площите с есенен ечемик. Добра новина е и фактът ,че в общините няма измръзнали на есенници..
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.