Конфликт в брезнишко предприятие

Понеделник, 17 Март 2008 18:54
Представител на несъществуваща фирма с претенции, че е собственик на 67% от активите на брезнишко предприятие, остави без работа 120 човека Причината е в разпореждането да се демонтира и изкара от производствена площадка трансформатор за електиричество.
Предисторията на проблема: Балканкарското предприятие е с дългове на стойност 1милион и 700 хиляди лева, по този повод цялото му имущество е запорирано от Агенцията за държавни вземания. С активите се раздпорежда съдия изпълнител, който през 2006 година е продал седем трансформатора и няколко производствени преси. Два трафопоста са оставени от новия им придежател да се позлват за нуждите на свитото до минимум производство на Балканкар, както и от френска фирма, наела три от халетата на завода за производство на стъклопластови изделия. Така стиковани нещата вървели до края на миналата седмица. Бъркотията произлязла, защото на 28 февруари министерството на икономиката провело конкурс за продажба на брезнишкия завод. Явил се един единствен кандидат - фирма ЗСИ със седалище в Брезник, представлявана от някой си Калин Балкански. Явно принципалът на завода не е бил притеснен, че продава 171 х 280 от поименните акции на Балканкар на фантом, защото и до ден днешен купувачът е без булстад и регистрация в съда. Това никак не му е попречило да предявява претенции, включително и към френските производители, макар че бордът го уговарял да не пречи на наемателите
Заявката за силова политика пък предизвикала пернишкия бизнесмен Стоимен Стоименов, който си купил трансформатора преди три години, а сега си го прибрал.
Прехвърлянето на проблема от глава на глава е оставило без ток френското производство.
Утре се очаква от Франция да долети един от тримата собственици. Тогава ще се разбере искат ли те да купят трансформатора, дотогава на площадката всички ще бездействат, но с уверението, че принудителният престой няма да се отрази на заплатите.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.