Поетеса от Перник посвети стихотворение на кукери

Сряда, 25 Януари 2012 18:30
Първолета Маджарска
Поетесата Първолета Маджарска посвети стихотворение на кукерите. Дни преди традиционния Международен фестивала на маскарадните игри „Сурва 2012″ тя описа своето усещане за уникалния древен обичай, който в пернишко е в основата на един от  най-популярните празници.
Първолета Маджарска е носителка на множество награди от национални поетични конкурси. Автор е на няколко стихосбирки, сред които  „Ангел с ахилесова пета“ (1997), „Живей сега“ (2001), „Детето плаче като Бог“ (2006), „Ще се видим в Рая“ (2008) и основен съставител на антологиите „Галерия към слънцето“ (80 стихотворения и поеми за Перник) и „Духът, който ни сродява“ (2009). Ето и новото й стихотворение:

ПЕРНИШКИ КУКЕРИ

ВЯТЪРЪТ КРАЙ ТИХА СТРУМА,
сгушен сред руините на Кракра,
нашепва легенди и митове.
Прелиства с нестихваща гордост
древното и героично  минало
на  Перник –
нашия  роден град.
А всемогъщият бог Перун -
с руно от облак и остен от светкавици,
сякаш нанизва миньорските лампи,
като пуканки на граовска сурвакница.
А ние -
днешните и бъдещи чеда на Голо бърдо,
ще носим тежките, от черно злато, маски,
като достолепни пернишки кукери.
Ще гоним злото с медените хлопатари
и ще пристъпваме в хорото на живота си
с души на птици и чудовища.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.