130 сурвакара от Друган идват на фестивала в Перник

Сряда, 18 Януари 2012 14:20
Сурва
Близо 130 маскирани ще се включат в сурвакарската група от с. Друган, която ще се представи на 21 Международен фестивал на маскарадните игри в Перник „Сурва 2012″. Ще представят обичая „Сурвакарска сватба

Обичаят Сурва се пази от векове в селото. Празникът започва на 13 януари вечерта, когато в центъра на селото сурвакарите палят огън и играят около него. На другата сутрин те обикалят всички къщи и наричат за здраве и берекет.

Сурвакарската група от Друган започва по-организирана дейност през 2006 г. Участниците си правят нови маски и ликове, купуват нови звънци и реквизит и тръгва по фестивали. Първото й участие е на Великденския фолклорен фестивал в с. Кунино, общ. Роман. Там получава грамота и предметна награда.  През 2008 година участва във фестивала в град Радомир. Същата година за първи път участва в ХVІІ Международен фестивал в град Перник и е наградена с дървена пластика. Участва на ІV фестивал “Долината на маските” – село Ковачевци, VІ международен Боб-фест – село Радуил – печели златен медал за поддържане на традициите и обичаите. През 2010 година групата печели второ място на фестивала “Кукерландия” – Ямбол. През 2011 година на Международния фестивал в Перник печели бронзов медал за атрактивна игра, бронзов медал за детска маска и е класирана на второ място в sms- гласуването за група на публиката. Същата година получава второ място  на ІХ фестивал “Кукове” – трад Раковски, както и почетен плакет в ІV фестивал “Долината на маската” – село Ковачевци.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.