Трима перничани на кинофестивал в София

Четвъртък, 15 Декември 2011 18:52
Фестивал на етнографските филми
Трима перничани участват на тазгодишния фестивал на етнографските филми в София. Родните творци показват произведенията си заедно с кинаджии от пет балкански държави. Историкът Симеон Мильов и операторът Симеон Григоров представят своя филм "Долината на маските". Монтажистката Петя Димитрова пък е в екипа на дебютния филм "Нестинари". Най-атрактивните народни обичаи на пет балкански народа са залегнали в сюжетите на филми, които гледаме на тазгодишния фестивал на етнографските филми в София. Със свои творби се представят автори от България, Македония, Сърбия, Гърция, Турция и Косово. Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” отново стана домакин на Фестивала на етнографския и антропологичен филм. Второто издание е с тема: Балкани, като от българска страна ще бъдат представени филми на Веселка Тончева, Симеон Мильов, Николай Ненов, Телевизия Туризъм, АГИТПРОП и др. Премиерна за българската публика ще бъде лентата „Нестинари” (2010) на Златолина Семова. Чуждестранните автори са селектирани от Сърбия, Гърция, Турция, Македония и Косово. В трите фестивални дни акцентите падат върху различни тематики като през ден първия фокусът ще бъде към най-свободния етнос на Балканите – ромите, през втория – религията, а в последния ще бъде показана запазената в съвремието традиция. Балканите са необятна тема и чрез подготвената филмова програма ще бъдат показани през различни гледни точки. Изданието е ориентирано към широката публика и се стреми да подтикне младото поколение изследователи да създават произведения в полето на визуалната антропология. ФЕАФ няма състезателен характер и се организира с популяризаторска и образователна цел. Фестивалът се осъществява от Сдружение за културни инициативи в партньорство с катедра “Етнология” към СУ, Академично етноложко сдружение и издателство Вакон. Медийни партньори са списание The Explorer, Телевизия Туризъм и сайтът see.bg. И тази година, входът за трите фестивални дни е свободен.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.