Честит Ден на Перник!

Сряда, 19 Октомври 2011 18:26

Офикия в храм
  • Предишна
  • 1 of 3
  • Следваща
Свещеници от Перник получиха офикия  за повишение в сан. Архиерейска богослужба беше отслужена в местния храм за празника на св. Иван Рилски.

Пренастоятелят на храма "Св. Иван Рилски в Перник" отец Николай Колев и отец Бойко Андонов бяха отличени с офикия  "свещеноиконом", а отец Борис Котев вече е протоерей.  С благословията на Светейшият български патриарх Максим отличаването обяви Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Епископ Йоан беше в перник за празника на св. Иван Рилски и отслужи празничната света Литургия в храма, в съслужие с протосингела на Светата Софийска митрополия свещеноиконом Ангел Ангелов и местното духовенство. От тук насетне по-искрено да работят за всичко онова, което е полезно за просияването в духовно отношение на града благопожела на повишените в сан местни духовници епископ Йоан. От името на своите събратя за отличието благодари с развълнувано слово от Борис. "С още по-голямо усърдие ще работим на Божията нива за благоденствието на всички жители на Перник", обеща на владиката той.
Присъстващите в храма перничани молитвено се обърнаха към светията с надежда той да закриля града от беди и злощастия, от скърби и зли обстоятелства от размирици, от глад, мор земетръси и наводнения и от всяко зло. "Св. Иван да бди над всички жители на град Перник и техните чеда и семейства, да дава надежда на старите  и немощните човеци в тяхната старост, подкрепа и сила. На  младите да дава твърд разум и добра преценка за бъдещето, което им предстои. Да дава мъдрост, твърдост, добра памет за всичко онова, което Бог е сторил през техния живот като добро и да не забравят всичката благодат на Бога, която се излива върху нас в този", благопожела в проповедното си слово владиката след края на службата.
Апостолското четиво по време на литургията беше възложено на сина на от. Николяй Колев Людмил, който както обяви още миналата година предстои да стане свещеник като баща си. От името на Негово Светейшество Българският Патриарх  и Софийски митрополит Максим епископ Йоан беше поздравен за празника на името си, а пернишкото духовенство му подари луксозна писалка с пожеланието по-често да подписва заявления за нови свещеници. Поздрав получи и отец Бойко, който днес  честваше своя рожден ден и 31 години служба в името на Бога. Рожден ден има утре - на 20 октомври пък от.  Николай.
В предизборните дни и политиците минаха през храма, запалиха свещи, но никой не остана до края на службата, както постъпват ревностните християни.

 


 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.