Изложба на Чешкия архитектурен кубизъм

Понеделник, 17 Октомври 2011 12:26

Чешки архитектурен кубизъм
  • Предишна
  • 1 of 3
  • Следваща
От 1 до 6 ноември в София ще се проведе изложба на Чешки архитектурен кубизъм. Ще присъства и Клара Пучерова. Чешкият архитектурен кубизъм има само кратък епизод в историята на архитектурата, но затова пък уникален в световен мащаб. Изложбата подготвена от пражката галерия „Ярослав Фрагнер”, описва само 15 запазили се кубистични сгради, които вече трета година привличат вниманието на експерти от цял свят. След експонирането й в различни световни метрополии, изложбата ще може да бъде видяна и от софийската публика.

Изложбата се съсредоточава върху най-важния период 1911-1914 г. и представите на изтъкнати личности от кубизма, както и техни работи: Павел Янак, Йозеф Гочар, Властислав Хофман, Йозеф Хохола и Емил Краличек. От 33-те панела посетителите ще се запознаят също с кубистичния дизайн, нереализирани проекти и по-нататъшното развитие след 1918 година. Автор на черно-белите снимки е изтъкната  фотографка Естер Хавлова,  а експозицията и текстът са подготвени от Зденек Лукеш и Дан Мерта.

Кубизмът е един от най-вълнуващите нови стилове на 20 век. Заслуга за зараждането му има Пикасо във Франция, но много бързо се разпространява и в други страни, в това число Чехия и Моравия. Освен в изобразителното изкуство, намира място в архитектурата и дизайна, най-вече благодарение на Павел Янак, който полага теоретичните основи на т. нар. архитектурен кубизъм. В периода 1911-1914 г., а по-късно малко след края на Първата световна война, той и други архитекти проектират в този куриозен стил няколко различни сгради, но и интериори, мебели и творби на приложното изкуство.

Архитектурният кубизъм, обаче – въпреки желанието на своите създатели – не успява да се наложи нито в Чехия, нито в чужбина. Един от главните проблеми е фактът, че въпреки теориите кубистите успяват, с малки изключения, да създадат кубистичната опаковка на сградата, докато интериорът е решен в традиционен стил. Кубизмът е критикуван както от представители на рационалната модерна архитектура, така и от консервативното течение. В резултат на това, той става само краткотрайно сляпо отклонение, което бива бързо забравено.

В известен смисъл върху него се обосновават немските експресионисти на 20 век, но за преоткриване можем да говорим едва през 60-те години на миналия век. Появяват се първите професионални текстове, занимаващи се с феномена на архитектурния кубизъм, по-късно излизат книги, правят се изложби. Днес този стил е много популярен и няколко от останалите в Чехия кубистични сгради привличат почитатели на архитектурата и изкуството от цял свят. Въпреки това, все още има непознати обекти, което е видно от факта, че една от ключовите творби е открита едва преди четири години. Тази експозиция се стреми да припомни  важни сгради в това число такива, които вече не съществуват, да разкаже за най-забележителните личности от краткия, но много интересен етап от модерната архитектура. Съсредоточава се върху най- важните периоди – от първите проекти до началото на Първата световната война, т.е. 1911 -1914 година.


 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.