Културният институт на България в Лондон е жив

Понеделник, 03 Октомври 2011 12:13

 

А.Р.И.З.
На 28-ми септември 2011 година, в сградата на посолството на република България в Лондон, бе открит българския културен институт. Целта на това важно средище е да популяризира България и българската култура в Англия.

Чрез новият културен център всички гости на английската столица ще могат да опознаят България и да се докоснат до изкуството, традициите и обичаите ни, чрез творенията на майстори и артисти. Институтът, в тясно сътрудничество с посолството на Р България в Лондон, ще развива широка дейност, насочена не само към българската общност, но и към британската публика. Ще се предлагат уроци по български език, курсове, лекции, концерти, изложби, театрални постановки и кинопрожекции, наред с постоянната експозиция на произведения на съвременни български художници. Мисията на института ще бъде да играе ролята на платформа, от една страна за укрепване и запазване на националната идентичност на българите във Великобритания, а от друга - да популяризира българската култура и творчество на острова и да привлече много нови чуждестранни приятели на България.

На тържественото събитие присъстваха специални гости от България в лицето на министъра на Културата Вежди Рашидов, посланикът на България в Лондон, г-н Любомир Кючуков, както и посланици, официални представители на британски културни институции, дипломати, творци и интелектуалци, приятели на България. Те  посрещнаха с голям интерес концерта, с който се ознаменува откриването на института и се насладиха на таланта на редица български музиканти.

Специално за празника бяха поканени солистите от „Мистериите на българските” гласове Теодоси Спасов и Антони Дончев, както и ансамбъл „Станков”, Лора Маринова, Делчо Делчев, фолклорния танцов състав „Танец” и не на последно място по значение - Лондонския български хор.

Г-жа Светла Дионисиева, изпълняващ длъжността директор на института, благодарение на чиито усилия този храм на българското вече е факт, представи програмата на института за следващите три месеца.

Художникът Павлин Петров, който е председател на Асоциация за Развитие на Изкуствата и Занаятите 7 - А.Р.И.З.-7, поднесе своя картина от колекцията „Глаголица и прабългарски руни“, символизираща „Надмощието на Духовното над Материалното“ и декларира пред всички, че Асоциацията А.Р.И.З.-7 ще бъде неуморен поддръжник на идеите и делата в нашето културно средище на острова.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.