Преди старта на археологическата експедиция "Кракра"

Понеделник, 08 Август 2011 14:12

крепостта Кракра
Младите археолози, които тази година ще участват в разкопките на хълма Кракра, започнаха днес заниманията си. Ден преди официалното откриване на експедицията, те бяха в музея, където бяха запознати с направените проучвания и откритията от предшествениците им.

Какво е открито досега при разкопките на хълма Кракра и по-точно в местността Зарина нива - за това разказа днес археологът Василка Паунова, която за четвърта поредна година ще води експедицията на младите археолози. Младежите имаха възможност да видят интересен филм по темата, а в утрешния ден ще се качат на хълма и ще видят местата, където тази година ще бъдат разкопките. Официалното откриване на експедицията Кракра 2011 започва утре в 19 часа на хълма Кракра. Кметът Р. Янакиева ще връчи знамето на младите археолози. Една от атракциите ще бъде изпълнението на група „Багатур“, която ще представи средновековни боеве. Смелчаците ще могат да опитат стрелба с лък, други пък - да се облекат в средновековни дрехи и да се снимат за спомен.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.