„Изложба в Куфар“ представят в музея

Вторник, 02 Август 2011 14:17

Регионален исторически музей
„Изложба в Куфар“ е новата реализирана идея на регионалния исторически музей в Перник. Целта на организаторите е младото поколение да се потопи в бита на своите прабаби и дядовци.

„Бабо, покажи каква невеста си била“ с тези думи ни посрещна екскурзоводът от регионалния исторически музей в Перник Иван Гюров. След това ни въведе във фоайето, където в стара ракла и куфар открихме радомирска сая и граовски литак. Изненадата бе в това, че всеки можеше да се докосне до тях и да се преоблече безплатно и така дори и за миг да усети материите на носиите и настроението, което носят те. Огромните потури са предизвикатество към пернишкия мъж, дали отново ще се намери някой, на когото да му станат. В старата ракла открихме и старо издание от 1893 година на Алманах, в него е описана първоисторията на повечето населени места в пернишко, има и информация за занаятчиите, списък с по – главните чиновници, търговци и чорбаджиите. Изложбата в куфар ще остане, докато има интерес към нея.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.