Започна активният контрол в рамките на акция на полицията „Зима” 2013 г

Четвъртък, 07 Ноември 2013 15:01

Полиция
Започна активният контрол в рамките на акция на полицията „Зима” 2013 г.

Операцията е от 05 до 25 ноември.

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за ПТП с пешеходци.  Тази тенденция вече се откроява от началото на месец октомври. Увеличават се злополуките поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано  с неправилното движение на пешеходци по тъмно.

За периода от 01.10.2012г. до 31.03.2013г. /есенно-зимен период/ на територията на ОДМВР-Перник са настъпили общо 364 ПТП, от които 33 са тежки ПТП с 3 убити и 39 ранени участници в движението.

През горепосоченият период са настъпили 17 ПТП с участието на пешеходци /51 % от настъпилите общо тежки ПТП/, като при тях са загинали 1 /един/ и са ранени 16 /шестнадесет/. Десет от ПТП са настъпили на територията на Община Перник, на територията на Община Радомир – 3, на път І-1 /Е-79/ - 1, на територията на Община Брезник –3. Девет от ПТП са настъпили на пешеходна пътека, като причината е “Отнемане предимство на пешеходец”, при три от ПТП пешеходците са били блъснати на/при движение /престояване/ на тротоара – водачите на МПС се движат с несъобразена скорост /заледен или мокър път/ и напускат платното за движение. Едно ПТП е настъпило поради неправилно престояване от страна на пешеходеца на платното за движение.

Анализът на пътнотранспортната обстановка сочи, че през този период аварийността нараства, като относителният дял на загиналите и ранени пешеходци нараства до 30% от убитите и ранените при ПТП за страната. ПТП настъпват най-често в населените места и предимно в тъмната част на денонощието – в часовете от 06.00ч. до 08.00ч. и от 18.00ч. до 20.30ч. и на пешеходни пътеки. Пострадалите най-често са на възраст между 10-15 години и 56-68 години.

Есенно-зимния период се характеризира с намалената светла част от денонощието, намалена видимост в резултат от мъгли и валежи /сняг и дъжд/, пътната настилка е мокра, заснежена или заледена.

Една от основните предпоставки за ПТП е намаляването на светлата част от денонощието при запазена висока интензивност на движението на МПС и пешеходци във вечерните и сутрешни часове по тъмно. Това се съчетава с липсващо или недостатъчно улично осветление в населените и извън населените места, включително и на най – уязвимите участъци, пешеходни преходи и кръстовища. Друга причина за настъпване на ПТП е липсващата или неефективна /светлоотразителна/ сигнализация на пътищата с пътна маркировка и пътни знаци. Не на заден план стои и въпроса с движещите се технически неизправни МПС – такива с неизправни и /или/ нерегулирани светлини и светлоотразителна сигнализация, неизправни стъклопочистващи устройства, износени гуми и др. Участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост.

През анализирания период най-много са произшествията настъпили поради движение с несъобразена скорост от страна на водачите на МПС. Водачите на МПС не съобразяват скоростта си на движение с атмосферните условия / мъгли, валежи от дъжд и сняг/, със състоянието на пътя /мокра и хлъзгава настилка/, с характера и интензивността на движението. Най-често ПТП настъпили по вина на пешеходците са били поради неправилно движение по пътното платно, неправилно пресичане на пътното платно – на нерегламентирани места и в неосветени участъци, при намалена видимост или при интензивно движение, внезапно навлизане на пътното платно.

Не маловажен е и въпроса свързан с поддържането на пътната мрежа в зимни условия – ПТП настъпват и поради невзети мерки от страна на пътноподдържащите фирми.

Санкциите за неработещи светлини през светлата част от денонощието са 30 лв., а през тъмната от 50 до 150 лв.

 

 

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.