Министър Томислав Дончев: Имаме готовност още следващата седмица да поръчаме първите сглобяеми къщи за най-тежко пострадалите от земетресенията в Пернишко

Петък, 14 Септември 2012 09:10
Земетресение
Пострадалите с по-леки щети могат да се възползват от доброволно предоставени работна ръка и строителни материали за отстраняване на по-леките вреди

Перник, 13.09.2012 г.: Имаме готовност още следващата седмица да поръчаме първите сглобяеми къщи за най-тежко пострадалите от земетресенията в област Перник. Това заяви днес министър Томислав Дончев. Първоначалната поръчка на жилищата ще се извърши със средствата, които управляващата партия дари за целите на Националната благотворителна кампания на БЧК за набиране на средства за бедстващите след земетресенията в областта. Кампанията е в сила от началото на седмицата и ще се реализира до 11 октомври. В рамките на инициативата е активиран единен номер 1255 за дарителски съобщения. Партньорски неправителствени и браншови организации набират материални дарения и доброволци, които да подпомогнат на място пострадалите в преодоляването на по-леките щети. Всички, които желаят да се възползват от тази възможност, са призовани да се обърнат към районните кметове в областта.

Министър Дончев обяви, че в момента текат преговори за отпускане на допълнителен финансов ресурс от 3,5 млн. лв. от държавния бюджет за подпомагане от страна на Междуведомствената комисия. В допълнение се предвижда чрез министерството на земеделието и храните да бъде отпусната помощ под формата на дърва за огрев, като получателите на този тип подпомагане ще се определят по препоръка на местната власт. Предвижда се за целите на правилното и прозрачно разходване на ресурсите да бъдат привлечени специализирани неправителствени организации, които да наблюдават изпълнението на дейностите.

Във връзка с многобройните сигнали от пострадали граждани, на които се отказва изплащане на обезщетение по застраховки след земетресенията, от утре (петък) в сградата на Областна администрация – Перник се открива изнесена приемна на Комисията по финансов надзор. Приемната ще работи от 10:00 до 13:00ч. и ще бъде на разположение и в понеделник, 17 септември.

Министър Дончев призова Инициативния комитет за Перник да спази поетите ангажименти към оперативната група за преодоляване на щетите от земетресенията и да предостави своите предложения за критерии, които да бъдат включени в системата за оценка на най-тежко пострадалите, избрани за приоритетно подпомагане със сглобяеми жилища. В продължение на дебата относно реда на разпределяне на финансовата помощ за щетите до 2000 лв. се очаква Инициативният комитет да предложи вариант за решение чрез ясен механизъм, който да доказва неотложната необходимост от парична подкрепа на пострадалите с невъзможност да покрият щетите със собствен ресурс. Очаква се представител на Инициативния комитет да бъде включен и в състава на обществения съвет за управление на даренията, постъпили по линия на Националната благотворителна кампания на БЧК.

От Община Перник е изискано в срок до 17 септември да определи местата, които ще бъдат ползвани за кризисно настаняване, както и броя лица, които предстои да бъдат подпомогнати чрез тази мярка.

До момента броят на подадените молби от гражданите на Област Перник към двете общини Перник и Радомир е общо 9 627 (за община Перник 8507 и за община Радомир - 1 120). Подадените молби към АСП за еднократна помощ от 325 лв. са 12 650, като от тях са подпомогнати 6 119 лица и семейства на обща стойност 1 988 675 лв. Подпомогнатите частни имоти от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане до момента са 297 (по сила на решения № 5, 6, 8 и Решение от 05.09.2012 г.) на обща стойност 1 466 124 лв.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.