"Профилакториума" навършва 50 години от създаването си

Четвъртък, 28 Май 2009 11:30
Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Перник, известна като Профилакториума, става на 50 години. Юбилеят ще бъде отбелязан в петък.
Тържеството започва в 10 часа и 45 минути с поднасяне на цветя пред паметника на Свети Иван Рилски. По-късно ще бъде открита изложба от архивни материали и снимки, разказващи за историята на здравното заведение. Ще бъдат наградени здравните работници, допринесли за развитието на болницата. Като част от проявите е и конференция, в която участие ще вземат лекари и специалисти по здравни грижи.
Болницата е построена с помощта на Мини Перник и общината, като идеята е била там да се възстановянат болни. Днес в рехабилитираната сграда болницата има три отделения – вътрешно рехабилитационно, отделение по физикална и рехабилитационна медицина и неврологично отделение с общо 120 легла. Към всяко едно от тях има разкрити добре оборудвани салони за лечебна физкултура и масаж, а теренолечението се провежда сред красивата местност на “Голо бърдо”.
Пернишкият Профилакториум е една от най-големите общински рехабилитационни болници, твърди нейният управител д-р Боян Богданов. В нея работят 12 лекари специалисти, 40 рехабилитатори и медицински сестри и 25 души помощен и административен персонал. Болницата работи по 5 клинични пътеки като една от тях включва над 100 диагнози.
Годишно през нея на лечение минават между 2 900 и 3 200 пациенти при среден престой 11 дни не само от региона, но и от цялата страна. Здравното заведение разполага с модерна апаратура, работи по програми за възстановяване на водолечението, което значително ще повиши възможностите за възстановяване на пациентите. Тук се прилага и сънотерапия. Болницата с основание се гордее със събуждането и постигнатия напредък от 17- годишния Кристиян. Момчето, което беше в будна кома, вече е на крака и прави самостоятелно няколко крачки, възстановява и говора си.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.