Борба с насилието още от детската градина започва ПУЛС

Сряда, 27 Август 2008 19:35
Как да се предпазват от насилие ще се учат 60 възпитаници на три детски градини в Перник. Те ще слушат лекции по темата от психолозите на Фондация ПУЛС в продължение на два месеца. Реализацията на инициативата ще започне от месец септември. Обучението ще се провежда два пъти седмично, в часове от по 30 минути. Специалистите от Фондация Пулс ще са сред малчуганите. Заниманията при най-малките няма да са само под формата на лекции, а ще включват и различни игри. Целта е децата да знаят кои са признаците на агресията и насилието, а възпитателите да разпознават този вид поведение още в ранен стадий. С проблемите на насилието ще бъдат запознати и 1500 ученика от пернишките училища, както и техните преподаватели. През миналата учебна година пак същата неправителствена организация работи по проект срещу агресията в няколко детски градини. На финала бяха проведени открити занимания, на които присъстваха и родителите. Мнението на всички бе, че ефектът от съвместната работа на психолозите и учителите е голям. Някои родители похвалиха децата си, които вече се държат по друг начин, по-спокойни и по-дружелюбни са. Областната дирекция на полицията също спечели проект срещу насилието и агресията при подрастващите. Той получи висока оценка на всички нива. Най-важното е, че в борбата за намаляване на тези отрицателни явления учениците сами пожелаха да се включат. Те вече могат да помагат на свои приятели, които са били жертви на насилие или са малтретирали свои връстници. Детската педагогическа стая, Община Перник и РИО на МОН също работиха по този проблем.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.