Търговски обекти - проверени от РИОКОЗ за продажба на слънчезащитни продукти

Петък, 22 Август 2008 18:57
17 проверки в търговската мрежа в Перник са извършили служители на Дирекция „Здравен контрол” при Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Ревизията е била тематична, по поръчка на Министерството на здравеопазването. Инспекторите не са установили нито едно нарушение на територията на Перник по време на проверката в 16 магазина за продажби на дребно и един склад за търговия на едро. Целта на обследването е да се установи дали се спазват изискванията към козметичните продукти, предназначени за защита от слънчево лечение. Разгледани са 6 от най-продаваните продукти за лятото. Това са слънцезащитни кремове, водоустойчиви лосиони, кремове и предпазни млека. 4 от артикулите са произведени в България, останалите два са внос от Италия. Проверено е дали етикетите на продуктите дават необходимата информация за състава им, както и доколко отговарят на предявените от министерството претенции за тяхната ефективност. Специалистите са установили, че на територията на областта няма фирми производители, вносители и дистрибутори на продукти, предназначени за защита от слънчевото лъчение. Продаваните в търговската мрежа продукти напълно отговарят на изискванията към състава и етикирането, съгласно Международната номенклатура. На пазара в Перник вече не се предлагат козметични продукти за слънчева защита, на чиито етикети е посочен фактор по-малък от 6. При нито едно козметично средство не са констатирани и здравни неблагополучия, твърдят от Районтата инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.