Перник в средата на класация за правене на бизнес

Понеделник, 18 Април 2011 12:28

Перник
Перник е на 14-о място в страната по възможности за правене на бизнес. Това показва класация на Института за пазарна икономика.

Класацията „Местни условия за правене на бизнес“ постави Перник точно в средата на таблицата сред 28-те области в България. Преди нас са Пловдив, София град и Търговище. Индексът се дава за втора година и има за цел да изследва различията в бизнес средата на местно ниво и да посочи къде в България е най-лесно да се прави бизнес. В челната тройка са Габрово, Русе и Сливен, а на последно място е Кърджали. Класирането обхваща всичките 28 области в България, като всяка е представена от един град – областният център. Оценката се формира от резултата на всеки град по десете индикатора - местни данъци, местни такси, електронно управление, разрешително за строеж, регистър на собствеността, възприятие за корупция, заетост, работна заплата, образование на заетите, чужди инвестиции. Градовете в България предлагат различни условия за правене на бизнес. Настоящото изследване прави опит да се посочат добрите практики, които всяка община, стремяща се към подобряване на условията за правене на бизнес може да използва с лекота. Данните от последните години сочат, че общините провеждат активна данъчна политика и в много случаи това води до по-ниски местни данъци. Повечето данъчна свобода и наличието на дефицити в местните бюджети налага дебата за фискални правила на местно ниво. Крайъгълният камък в процеса на децентрализация е възможността за провеждане на самостоятелна данъчна политика от местната власт. Успешните общини – тези, които създават подходящите условия за правене на бизнес, провокират и икономическата активност в региона.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.