"Сурва" 2008

Петък, 25 Януари 2008 21:04
Министърът на културата Стефан Данаилов откри официално 17-тия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2008 Фестивалът се провежда под патронажа на министерството на културата. За откриването на карнавала тук бяха посланици, акредитирани у нас, председателят на парламентарната група на КБ Михаил Миков, депутатите Ненко Темелков, Ангел Найденов, д-р Симеон Василев, професорите Иван Гранитски и Антон Дончев и многобройни почитатели на самобитното народно творчество.
Многохилядната тълпа затихна под звуците на българския химн, който бе изпълнен от пернишкия духов оркестър.
Музикантите от духовия оркестър изпълниха и химна на ЕС, а текста изпяха гостите от Северна Ирландия.
Кметът на Перник и председател на организационния кометет на фестивала Росица Янакиева поздрави всички гости и жители на Перник и им пожела весел празник и много веселие и жезнерадост през следващите три дни.
Официален старт на тридневния карнавал даде министър Стефан Данаилов.
Празникът продължи с фолклорния спектакъл-мистерия-“Силата на доброто“.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.